Brazilian Style chicken- Kip op Braziliaanse wijze op de BBQ

Deze brazilian style chicken is afgeleid van de braziliaanse manier van vlees garen boven het vuur. Het vlees ligt niet direct op de grill maar is gespiesd op grote langen spiezen. Doordat het vlees direct boven het vuur ligt krijgt het vlees een extra lekkere smokey flavour. Op deze manier kan je veel vlees tegelijk maken met een weinig hoeveelheid hout of houtskool. Deze brazilian style chicken is heerlijk voor bij de nassie, bamie of pasta. Give it a try!

Extra info:

Kern temperatuur: 80-90 ˚C
BBQ temperatuur: 130-140 ˚C
Aantal: 4 Personen

Benodigdheden voor de Brazilian Style Chicken:
• 6 kip karbonaden met bot Ca 1 kg
• 2 el Olijf olie
• 1 el Sesam olie
• 4 el Kip kruiden
• 1,5 tl Zwarte peper grof
• ½ tl Komijn
• 1 tl Zout
• 1 tl Paprika poeder
• 2 tl blueberry azijn
• 2 paprika’s (plakken voor tussen de spiezen of hele paprika voor boven op de spies)

Overige benodigdheden:
• Lange kebab spiezen (het liefst brede zodat de kip er goed op blijft zitten).
• Een BBQ waar de spiezen op de randen vallen. Ik gebruikte de Weber Master Touch 57 inch. Een kamado zoals the bastard zou hier ook geschikt voor zijn.

 

Voorbereiding Brazilian Style Chicken
1. Doe alle droge kruiden in een kom en meng deze goed door elkaar.
2. Haal het vet van de karbonaden af en snij daarnaast nog wat overtollig hangend vet weg.
( let op: snijdt niet al het vet van de kip. Het vet zorgt voor extra smaak en malsheid).
3. Pak een grote kom en doe de kip karbonaden daar in.
4. Doe de olijfolie en sesamolie bij de kip en meng het geheel goed door elkaar.
5. Vervolgens doe je de kruiden bij de kip en zorg dat alle kip bedenkt zijn met kruiden. Dit is een kwestie van goed mixen.
6. Doe de kip kabonaden in een diepvrieszak en pers zoveel mogelijk lucht uit de zak.
7. Sluit de zak en leg het in de koelkast voor minimaal 2 uur ( hoe langer, hoe beter)
(Voor het beter en sneller marineren kun je het ook vacuüm zetten indien je een machine daarvoor hebt).
8. Haal de kip uit de koelkast en zorg dat je de spiezen hebt klaar liggen.
9. Spies de kipkarbonaden 2 keer zodat het vlees goed vast zit.
10. Vul de spies met 2 a 3 karbonaden zodat hij bijna vol zit. Zorg wel dat je nog ruimte over hebt voor de paprika.
Bereiding Brazilian Style Chicken
1. Doe houtskool of briketten inde briketten starter en steek het aan met aanmaakblokjes.
2. Als alle houtskool/briketten aan zijn dan gooi je de helft aan een kant en de andere helft aan de andere kant. Wel even goed versprijden (Zie foto hier onder)
3. Strooi wat rookhout op de kolen als je een extra smokey falvour houdt.
4. Leg de spiezen boven het vuur op de zijkant zodat hij op 2 punten rust.
5. Laat de kip garen en draai deze om de 5 minuten om.
6. Temperatuur de kip tussendoor tot dat die 75-80 graden is. Vanaf dan kun je ze er af halen (ik laat ze zelf nog wat langer liggen tot dat ze de kip nog wat crunshier is).
7. Kip karbonaden worden niet zo snel droog dus wat minuten 2-3 minuten langer geeft niet
8. Haal de kip er af en laat deze even rusten op een alluminium folie.
9. Haal de brazilian style chicken van de spiezen af en eet het met een saus naar keuze.
(ik gebruik geen sauzen als ik echt lekkere kip heb, vind het zonde van alle kruiden en de mooie smaken die de kip zelf al heeft.

Ben je opzoek naar een lekker bijgerecht voor bij deze Brazilian Style Chicken ? kijk dan hier