Gegrilde Zeebaars met gepofte tomaten salsa en gerookte Rode bieten

Deze gegrilde zeebaars met gepofte tomaten salsa en gerookte rode bieten is een heerlijk zomers gerecht. lekker licht en vol smaken die passen bij een lekker wijntje of een speciaal biertje.
Dit wil natuurlijk niet zeggen dat dit alleen in de zomer gegeten kan worden. Een Visgerecht die dus altijd gegeten kan worden. Zeebaars is zeker een van mijn favorieten om te maken op de BBQ. Je kunt er vele kanten mee op en is te combineren bij vrijwel elke groenten. Er ligt dus ook altijd een zeebaars bij mij in de vriezer voor het geval dat. Het is makkelijk te maken en is zo klaar. De krieltjes, tomaten en rode bieten heb ik gekregen van mijn vader die biologische groenten teelt. De smaken waren zo puur en lekker, dit was toch wel next level! Ik hoefde dus maar weinig kruiden te gebruiken voor het optimale resultaat.
Kerntemperaturen-overige info 

BBQ Temperatuur: 180-200 °C
Interne temperatuur Vis: 60 °C
Aantal personen: 2 personen

Benodigdheden Gegrilde Zeebaars met gepofte tomaten salsa en gerookte Rode bieten:
• 1 zeebaars
• Sesam olie
• 1 tl Zout
• 0,5 Knoflookpoeder
• 0,5 tl Zwarte peper
• 0,5 tl zoete paprika poeder
• 0,5 tl gedroogde Thym
• 1 takje verse Rosemarijn
• 1 Citroen
Overige benodigdheden voor de Gegrilde Zeebaars met gepofte tomaten salsa en gerookte Rode bieden
 Thermapen, Core thermometer
• BBQ  (ik gebruikte de Weber Master touch 57 cm)
• Een gietijzeren rooster voor een optimaal grill resultaat
Houtskool weber
Het kruiden van de Vis (Zeebaars):
De voorbereiding van de zeebaars is heel simpel. Zorg wel dat de vis goed schoon is gemaakt voor dat je begint met kruiden. laat de vis ook goed drogen zodat er zo min mogelijk water over blijft. Dep de zeebaars dan ook voor het beginnen dan ook nog even droog met een keukenpapiertje. De vis gaat direct op de huid gegrild worden. Voor de mensen die niet van de huid houden wees niet bang. na het grillen kun je de huid er zo van af trekken.

De Zeebaars wordt als volgt voorbereid:
1. Maak schuine insneden in de vis. c.a 1,5 cm van elkaar af. Zo kan de kruiden beter in de vis intrekken.
2. Smeer sesamolie aan beide kanten van de vis. Als je geen sesam olie hebt kun je dit natuurlijk ook met een olie naar keuze doen.
3. Vervolgens strooi je de zout op beide kanten van de zeebaars. niet te veel maar zorg wel dat alles een beetje bedekt is.
4. Dan strooi je de knoflookpoeder er op. Dit doen we op dezelfde manier als de zout. Zorg dus ook dat beide kanten bedenkt zijn,
5. Daarna de zwarte peper op beide kanten. Ik gebruik altijd een molen zodat ik niet te grove stukken krijg.
6. Vervolgens doe je de gedroogde tijm er over heen en de zoete paprika poeder.
7. Zorg dat er ook wat kruiden in de inkepingen zit. Dit kun je het beste doen door wat met je vingers langs de randjes van de inkepingen te wrijven en een deel van de kruiden in de inkepingen te smeren.

Voorbereiding van de Gerookte Rode Bieten:
Deze gerookte bieten at ik laatst bij een verjaardag van een maatje van mij (grillfun) waar een bbq catering werd verzorgd door Smokey’s Choice. Wat was dat heerlijk en aangezien mijn vader zijn biologische rode bieten net uit de grond kwamen wou ik dit ook maken. Het is goed te combineren met vele barbecue gerechten.

Het bereiden van de gerookte rode bieten doen we als volgt:
1. Kook de Rode bieten tot dat ze gaar zijn.
2. Laat de rode bieten afkoelen en schil ze helemaal.
3. Snijdt de bieten vervolgens in 4 stukken.
4. Steek 3-4 kolen aan en leg deze in aan de zijkant of in het houtskool bakje die bij de weber wordt meegeleverd.
5. Vervolgens doe je de rookmot en houtsnippers naar keus in de Rookbox  (ik gebruikte Beukenmot en Hickory houtsnippers). Als je alleen rookmot wilt gebruiken en je hebt de tijd kun je ook je koud rook generator gebruiken.
6. Leg de rode bieten op de BBQ als die goed rookt en laat ze liggen voor c.a 15-20 min

Het voorbereiden van de Krieltjes:
De biologische krieltjes heb ik gekregen van mijn vader die ze dezelfde dag nog uit de grond heeft gehaald. het kan niet beter als dit! Zo vers en vol van smaak.

1. Kook de krieltjes met schil tot dat ze nog een klein beetje hard zijn. Dit doen we omdat we ze nog even gaan inpakken en op de BBQ gaan leggen.
2. Laat de krieltjes even uitlekken en snijdt deze een klein beetje in. alsof je van 1 krieltje 4 partjes gaat maken alleen snijd je ze niet helemaal door. De krieltjes blijven dus heel.
3. Pak alluminiumfolie en lef ze daar per 4 of 5 stuks in. Ligt er net aan hoe groot de folie is en of je het nog kan inpakken.

4. Doe een snufje zout, zwarte peper en een takje verse tijm er in.
5. Doe een klein klontje boter en wat olijfolie er in en pak het geheel in.

De gepofte Tomaten Salsa
Bekijk hier het recept voor de gepofte tomaten salsa. Dit heb ik als apart recept op de website gezet omdat ik dit in meerdere gerechten gebruik. Het past dus ook bij meerdere gerechten en is zelfs bij je witte rijst te eten.
Het grillen van de Vis (Zeebaars) en de Krieltjes:
De krieltjes gooien we als eerst er op omdat de vis binnen c.a 5 minuten klaar is. De vis heeft niet lang nodig en we willen hem zo sappig mogelijk houden natuurlijk.
1. Steek de kolen aan met een Briketten Starter. Dit vind ik de veiligste manier. Doe hem niet helemaal vol. de helft zal al goed zijn. Als je meerdere vissen gaat bereiden zou ik je wel aanraden om de starter helemaal vol te gooien.
2.Gooi het houtskooul/briketten in de BBQ en doe de deksel dicht zodat het rooster goed heet kan worden. verwarm de BBQ tot 180-200 °C.
3. Maak het rooster even schoon met een goede Borstel en smeer het rooster in met een klein beetje vloeibare boter.
4. Leg daarna de Zeebaars in de zelfde richting van het rooster (zie foto).
5. Grill de vis c.a 2,5 min per kant. Als de vis een beetje vast plakt dan schuif je met een platte spatel onder de vis aan alle kanten zpdat hij los komt. Temperatuur de vis met een Thermapen. Als de kerntemperatuur 60 °C is dan is die perfect.
Dan gaan we de Gegrilde Zeebaars met gepofte tomaten salsa en gerookte Rode bieten opdienen.
Leg de vis op het bord, als je hem niet helemaal in je eentje op eet verdeel hem dan natuurlijk eerst. Dan de krieltjes erbij en natuurlijk de gerookte rode bieten. Vervolgens de tomaten salsa op de vis en je kunt lekker gaan genieten, smakelijk!

Ben je opzoek naar nog meer visgerechten kijk hier dan eens!

Ben je opzoek naar andere BBQ recepten? kijk dan hier!