Gerookte Iberico Varkenswangen

Varkenswangen worden vaak gebruikt voor stoofpotjes. We zien ze nu vaker op de BBQ liggen en dat begrijp ik goed! Je kunt het net als varkensschouder heerlijk mals maken en lekker pullen of heel laten en op een broodje of taco serveren. Deze Iberico Varkenswangen van Gustor Meat Boutique zijn van top kwaliteit en zijn beter dooraderd als de doorgaanse varkenswangen. Dit betekend dus ook dat ze meer smaak hebben en makkelijker mals te krijgen zijn. Deze Gerookte Iberico Varkenswangen waren heerlijk!

Benodigdheden Gerookte Iberico Varkenswangen

  • Iberico Varkenswangen (Gustor Meat Boutique)
  • Knoflook poeder
  • Zout
  • Zwarte peper
  • Bruine suiker
  • Olijfolie/Sesam olie
  • Kaneel
  • Chilipoeder
  • BBQ saus (Aanrader: Black Pepper BBQ Sauce van Saus Guru)
  • Spray (1/3 cranberry azijn + 2/3 water) – Apple cider is ook gewoon goed

Overige benodigdheden Gerookte Iberico Varkenswangen

Voorbereiding Gerookte Iberico Varkenswangen
1. Ontdooi de varkenswangen in de koelkast 1 dag van te voren.
2. Was de varkenswangen goed en dep ze daarna af met een keuken papiertje.
3. Wrijf een kleine hoeveelheid sesam/olijfolie over de varkenswangen en smeer deze uit.
4. Strooi een kleine hoeveelheid zout aan beide kanten van de varkenswangen.
5. Vervolgens de bruine suiker, knoflook poeder, kaneel, zwarte peper en chili poeder. De bruine suiker mag je wel wat meer op doen.
6. Druk de kruiden goed in de varkenswangen en laat deze staan voor ongeveer een half uur/uur (je kunt ze ook een dag van te voren kruiden voor meer smaak).
7. Dan kun je gelijk de BBQ aansteken en daarna de spray maken van water en cranberry azijn of je eigen mix
Bereiding Gerookte Iberico Varkenswangen
De Iberico varkenswangen gaan we Low and Slow bereiden op 110 °C indirect en gaan er ook een lekkere rooksmaak aangeven. We hebben een mix gemaakt van hickory en winebarrel hout van het luxe buitenleven. Appel. kers of beukenhout kun je ook gebruiken.

1. Als de BBQ op temperatuur is dan leg je de varkenswangen er op en laat je ze roken c.a 150 min. Ik ga altijd uit van de kleur, interne temperatuur en malsheid. Dit betekend dat ik het vlees niet te donker of droog wil laten worden voor dat ik het ga inpakken.

2. Spray de varkenswangen ongeveer elk half uur met het mengsel van cranberry azijn en water. Nogmaals.. Apple cider vinegar met water of je eigen mengsel kan natuurlijk ook!
3.Op ongeveer 70-72 °C heb ik ze ze in een aluminium bak gelegd met de rest van het spray mengsel, vloeibare boter en een klein handje bruine suiker. Vervolgens heb ik de Bak afgedekt met aluminiumfolie en weer terug op de BBQ gelegd. Vervolgens ongeveer een uur er op laten liggen tot een kerntemperatuur van 87-89 en dan is het tijd om ze te glazen met je favoriete BBQ saus. Een aanrader is de Black Pepper saus van Saus guru. Haal de gerookte varkenswangen uit de bak en leg ze op het rooster en smeer ze in met de saus.

Let op! Ieder stuk vlees is weer anders. Sommige stukken zijn eerder mals bij de gewenste temperatuur en sommige wat later. Test de gerookte iberico varkenswangen met je thermapen en kijk of die er lekker door heen glijdt. zo niet dan laat je ze nog even liggen.

Dan zijn ze klaar en kun je een lekker gerechtje mee maken of natuurlijk zo eten. Aanraders zijn burgers en taco´s. Ik maakte een heerlijke Taco Vulcano met deze gerookte iberico varkenswangen. Hier onder zie je hoe het begon met de eerste 2 lagen. Wil je het eindresutaat zien? klik dan hier voor het recept