Gerookte Lamsrack met een frisse Groene Kruidenkorst en Honingsaus

In het mooie Fort Lunet in Raamsdonkveer hadden wij onlangs samen met BBQ bloggers een unieke BBQ met bierpairing. Daar maakte ik een prachtig kleurrijke en smaakvolle Lamsrack in een groene kruidenkorst en honingsaus. Ik ben  opgegroeid met het eten van lam en hij heb daarom ook het gevoel voor bijpassende smaakcombinaties! Dat moest ik de heren natuurlijk laten proeven.
Alle BBQ’s en gear kwamen van Het Luxe Buitenleven. Het vlees werd geleverd verzorgd door Jaspert van devleesboerderij.nl
Nathan Hak, bierjournalist voor BEERWULF.com, pairde daar een Engelszell Benno bij.

Benodigdheden Frisse Groene Kruidenkorst

  • 4 takjes verse Tijm
  • 2 Takjes verse Rosemarijn
  • 1 volle hand met Munt bladeren.
  • 1 handje Peterselie
  • 1 tl zout
  • 1 tl Olijfolie
  • 150 gram broodkruim
  • 3 tenen knoflook

Benodigdheden honingsaus

  • 50 ml Honing
  • 2 tl Mosterd
  • 50 ml Olijfolie
  • 0,5 tl Zout

Overige benodigdheden

Voorbereiding Lamsracks
(Doe dit minimaal 4 uur van te voren)

Ontdooi de lamsrack en dep deze goed droog voordat je gaat beginnen met het kruiden.
Als de Lamsracks nog een klein vet kapje over het vlees heeft zitten dan snij je deze heel voorzichtig schuin in zodat je een ruitjes patroon krijgt. Dit helpt om het vet beter te kunnen laten wegsmelten. Let op! Snij niet in het vlees anders kan je een ongelijke garing krijgen.
Smeer de Lamsrack in met sesamolie (kan ook olijfolie) en wrijf de geperste knoflook aan beiden kanten in.
Strooi grof zeezout en zwarte peper aan beide kanten. Hij mag wel wat hebben. Hoe dikker de lamsracks bevleesd zijn hoe meer zout en peper ze kunnen hebben.
Vervolgens strooi je de komijn er heel rustig over heen met je vingers zodat je er niet te veel op doet maar toch overal is verdeeld. Als je te veel gebruikt zal de komijn gaan overheersen.
Vervolgens zet je de Lamsracks weer vacuüm of leg je ze in een zip Lock zak en zuig je de lucht er uit. Zo neemt de lamsrack sneller en dus meer smaak op. Leg het vervolgens in de koeling.

Voorbereiden van de groene kruidenkorst
Het maken van de groene kruidenkorst is heel simpel. Doe alle benodigdheden in een gehakt molen en hak deze helemaal fijn zodat je een mooi groen mengsel van broodkruim en kruiden hebt. Zet het mengsel aan de kant tot dat je de lams gaan insmeren met het mengsel. Liever niet in de koelkast anders wordt het mengsel slap

Bereiding Lamsrack
1. Steek de BBQ aan en zorg voor een temperatuur rond de 120-130 °C indirect.
2. Als het op temperatuur is dan voeg je de Hickory chunks erbij toe.
3. Als de BBQ goed rookt dan leg je de lamsracks er staand op zodat de botten in elkaar vallen.
4. Steek de core-thermometer in het middel van de lamsrack tot ongeveer de helft van de breedte. Stel de thermometer in op 49 °C intern.
5. Wanneer de temperatuur bereikt is doe je de lamsracks in een aluminium bak en denk je deze af met aluminium folie en leg je het op een niet te koele plek. Hierdoor gaart het vlees nog 2- 3 °C door en koelt het af. Dat is geen probleem want voordat we het vlees gaan serveren gaan we hem nog even afgillen en afmaken met de groene kruidenkorst. We doelen uiteindelijk op een interne temperatuur van 55 °C intern.
6. Als je de Lamsracks wilt gaan afgillen zorg er dan voor dat de BBQ goed heet is. 250 °C is een mooie temperatuur om dit te doen.
7. Grill de Lamsracks ongeveer 1 min per kant (ook de zijkanten).
8. Als dit is gebeurt dan gaan we de groene kruidenkorst er overheen doen.
9. Leg de lamsracks op een bord en smeer ze in met een klein beetje mosterd zodat het broodkruim mengsel blijft plakken.
10. Strooi vervolgens de Lamsracks beide goed in zodat ze vrijwel overal aan de buitenkant bedekt zijn. Snijd de Lamsracks aan en leg het op een bord. Wat kleine puntjes van de honing saus er bij en wat met boter ingesmeerde gegrilde wortels. En genieten maar!

Bier paiing (Beerwulf)
Bij dit gerecht pairde Nathan een Engelszell Benno. Deze trappist bevat aroma’s van mandarijn, tropisch fruit, abrikozenjam en amaretto. Het bier is zacht in de mond met een lichte smaak van sinaasappel en een vleugje citroen. Tijdens het drinken ontwikkelt zich de smaak van kersen en witte druiven met een beetje mint. De afdronk is droog, kruidig met de lichte bitterheid van grapefruit. De mint in dit bier maakt een mooie combinatie met de mint in de groene korst!

Lunch met Eieren voor echte Champions!

Lunch met Eieren, Cheddar, Bacon en Grillworst en Truffle Deze Lunch met Eieren, Cheddar, Bacon en Grillworst en Truffle is een van mijn favoriete lunches van de BBQ. Natuurlijk kun je deze ook thuis op je fornuis maken maar als je houdt van een smokey flavour dan zal...

Gepekelde Fazant met Krieltjes en Cherry Tomaten

Geroosterde Gepekelde Fazant met Krieltjes en Cherry Tomaten Deze Geroosterde Gepekelde Fazant is een heerlijk gerecht om te maken met de feestdagen. Wilde fazant is wat steviger van structuur als kip en heeft een wat diepere smaak Je proeft het wild en ik vind...

Kangoeroe steak met pompoen puree en rode wijn saus

Gegrilde Kangoeroe Steak met pompoen puree en rode wijn sausDeze Kangoeroe steaks zijn van top kwaliteit en het zijn lende fillets die zeer mals zijn. Het structuur van het vlees heeft wat weg van bavette. Bij dit gerechtje hebben we gekozen voor een mooie rodewijn...

Struisvogel Steak Gerecht-Een heerlijke Tenderloin

Struisvogel steak met wilde paddenstoelen en Gegrilde zoete Aardappel Deze Struisvogel Steak gerecht is er eentje die je echt moet maken. Omdat in november het allemaal draait om het thema wild, gaan we daar natuurlijk ook mee aan de slag.  Er zitten meerdere...

Hasselback Potatoes van de BBQ- Bijgerecht

Hasselback Potatoes van de BBQ Deze Hasselback Potatoes van de BBQ is een van mijn favoriete bijgerechten naast een Gegrilde zoete Mais kolf, nasi en Blown Potatoes. Ik maakte deze Hasselback Potatoes bij een kippetje gedraaid op het spit. Deze Hasselback Potatoes...

Gerookte Iberico Varkenswangen – Smoked Pork Cheeks

Gerookte Iberico Varkenswangen Varkenswangen worden vaak gebruikt voor stoofpotjes. We zien ze nu vaker op de BBQ liggen en dat begrijp ik goed! Je kunt het net als varkensschouder heerlijk mals maken en lekker pullen of heel laten en op een broodje of taco serveren....

Indiase Kip aan het Spit op de BBQ – Rotisserie Chicken

Indiase Kip aan het Spit Indiase Kip aan het spit is er eentje om niet te vergeten. We zien vaak een lekker kippetje aan het spit rond draaien op de markt of buiten bij de keurslager. Deze geur is heerlijk en van ver weg te ruiken. Ik krijg altijd trek in ieder geval....

Gegrilde Lamskoteletten met gegrilde Paprika, Ei en Kaviaar

Gegrilde Lamskoteletten met gegrilde Paprika, Ei en Kaviaar Lamskoteletjes horen zeker bij een van mijn meest favoriete stukjes vlees. Het is heel divers en je kunt er vele smaken en bijgerechten mee combineren. Ik vind het jammer dat toch nog erg veel mensen geen...

Vis Rolletjes met Ingelegde Komkommer en Kaviaar

Vis Rolletjes met Ingelegde Komkommer en kaviaar Een stukje vis als voorgerecht gaat er bij mij altijd wel in. Vooral deze gegrilde Vis Rolletjes met ingelegde Komkommer en Kaviaar. Ik gebruikte hiervoor weer de heerlijke kaviaar van Iva Caviar. Een simpel gerechtje...

Gegrilde Wagyu Bavette Steak met Kaviaar als topping

Gegrilde Wagyu Bavette met Kaviaar als topping Laatst maakte ik deze heerlijke Gegrilde Wagyu Bavette Steak met Kaviaar toen ik aan het experimenteren was met de kaviaar van Iva Caviar. Ik hou zelf van Surf 'n Turf gerechten (vlees en vis) dus waarom kunnen het niet...