Hasselback Potatoes van de BBQ
Deze Hasselback Potatoes van de BBQ is een van mijn favoriete bijgerechten naast een Gegrilde zoete Mais kolf, nasi en Blown Potatoes. Ik maakte deze Hasselback Potatoes bij een kippetje gedraaid op het spit. Deze Hasselback Potatoes zijn leuk om te maken omdat je er vele kanten mee op kunt. Je kan het zo gek maken als je wilt. Je kunt allerlei topings of stuffings gebruiken om het naar jou eigen wens te krijgen. Een voorbeeld hiervan is bacon, cheddar of andere kaas, worst, kipdij plakjes, paprika, tomaat, citroen, wortel schijfjes verse kruiden (rozemarijn, tijm) en nog veel meer. Zonder vlees zijn ze al heerlijk en maak ze daarom bijna altijd vegetarisch. Mijn paps heeft een eigen groentetuin waar hij deze biologische roseval aardappelen dezelfde dag nog uit de grond heeft gehaald. Super vers dus! Deze aardappelen zijn zeker geschikt voor Hasselback Potatoes omdat ze vast kokend zijn, een mooie formaat hebben en zo intens van smaak zijn. 
Benodigdheden de Hasselback Potatoes van de BBQ :
• 4-5 grote aardappelen (4- personen)
• 3 tenen Knoflook
• 5 tl Vloeibare boter
• 5 tl Olijfolie
• 2 takjes Thijm
• grove Zeezout
• Zwarte peper 0,5 tl
• Chili poeder/vlokken

• 3-4 snoeppaprika’s
• Mozzarella snippers
• Bosui
• 3 Champignons
• Gegrilde kippenworst (optioneel)
Overige Benodigdheden voor de Hasselback Potatoes van de BBQ:
• BBQ (the bastard)
Gietijzeren pan/Bakblik
• Kwast
• 2 pollepels zelfde formaat
Scherp mes 
• Pan om aardappels in te koken (optioneel)
Het voorbereiden van de Hasselback Potatoes van de BBQ:
Ik heb de aardappelen niet gevuld met allerlei stuffings omdat ik de smaak zo goed mogelijk naar voor wil laten komen. Daarom kies ik er voor om een zelf vloeibare kruiden boterolie te maken met geperste knoflook, zeezout, zwarte peper en verse 
tijm. Doe eerst de Tijm in de vijzel met een flinke snuf zeezout en 2-3 zwarte peperkorrels. Kneus de tijm blaadjes met het zout en de zwarte peper. Vervolgens voeg je de knoflook erbij toe en ga je nog even door. Als laatst doe je de olijfolie er bij en de boter. Even zorgen dat alles goed gemengd is en schep je het over een een kommetje. Dek dit af en zet het aan de kant.

Tip: Doe dit ongeveer 30-60 minuten van te voren zodat alles lekker in de olie en boter kan trekken. We gaan dit mengsel vervolgen vooral en tijdens het bereiden over de Hasselback Potatoes te druipen.

1. Zoek 4-5 mooie aardappelen uit en was ze goed onder de koude kraan. Ik heb mijn vriendin even aan het werk gezet. Een beetje hulp en betrokkenheid is altijd fijn. Voor al dat lekkere BBQ eten moet ook gewerkt worden 😉 Natuurlijk is het ook leuk om samen lekkere gerechten te maken.
2. Veeg ze schoon met een Keukenpapiertje en leg ze op een groot bord.
3. Pak 2 lange pollepels of brede saté stokjes, net wat je in huis hebt. Ze moeten in ieder geval even hoog zijn, liefst identiek.
4. Klem de Aardappel tussen de 2 voorwerpen en maak telkens insneden van gelijke grootte tot dat je de voorwerpen raakt. Maak ze niet te dun zodat je er tussen nog makkelijk wat vullingen tussen kan proppen als je dat wilt. Te dik is ook niet aangeraden anders kun je minder smaak meegeven aan de Hasselback Potatoes.
5. Je kunt de aardappelen zonder te koken op de BBQ leggen en dan vullen en insmeren met boter/olie. Dit Ligt ook aan de soort aardappelen die je gebruikt. Sommige soorten worden aan de binnenkant wat zachter als de andere. Normaal kook ik ze niet voor maar deze keer wel. Ik deed dit c.a 3-4 minuten met wat zout en goot daarna het water uit de pan om de aardappelen wat te kunnen laten koelen.

*Het voorkoken van de aardappelen was om te kijken of je de Hasselback Potatoes meer smaak kan meegeven omdat je ze met wat zout kookt en omdat de binnenkant al wat zachter is zodat de gemaakte kruiden boterolie vanaf het begin en tijdens het bereiden beter wordt opgenomen door de heerlijke biologische aardappelen.

Het voorbereiden van de Hasselback Potatoes in de gietijzeren pan:
Zorg dat je een gietijzeren pan hebt van een redelijk groot fotmaat. De formaat koekenpan die in gebruikte heeft een diameter van 25 cm. Een grote pan is altijd handig voor als je grotere hoeveelheden wilt maken. Een bak blik kan natuurlijk ook want we gaan ze indirect op de BBQ bereiden. De bak blik kan dat wel aan omdat het geen directe hitte van het vuur te voortduren krijgt.

1.Steek eerst de BBQ aan op 180 °C indirect.
2. Als je de aardappelen met je handen kunt vast pakken dan leg je ze mooi in de gietijzeren pan/bak blik. Als het niet past kun je de aardappels splitten zodat de stukken nog groot genoeg blijven. Dit heb ik dus gedaan zoals je ziet in de foto hier onder.

3. Vervolgens heb nog 3 champignons en 3 snoep paprika’s en 3 kleine takjes tijm er bij gedaan. Die mooie kleine rode dingen komen trouwens ook uit mijn pa zijn groentetuin.
4. Strooi vervolgens nog wat grove zeezout en chili poeder/vlokken over de Hasselback Potatoes en dan ben je klaar met de voorbereiding. 

Let op! Dit doe ik niet om ze later op te eten maar om de smaak er uit de trekken. Door de boter verbranden de paprika’s en champignons niet maar door ze door te bakken geeft het al zijn smaken en vocht af in in de boter-olie die op de bodem ligt. De Hasselback Potatoes blijven lekker sudderen in de boterolie en nemen zo de smaken in zich op. De snoeppaprika is een beetje vergelijkbaar met een hele pepertje die je in je stoofpotje gooit. Het geeft de heerlijke smaken af maar het gaat niet overheersen.

Het bereiden van de Hasselback Potatoes van de BBQ:
Als de BBQ op een temperatuur van 180 °C indirect heeft bereikt leg de aardappelen op het rooster en sluit je de deksel. De garingstijd van de Hasselback Potatoes zijn normaal ongeveer 45 min. Maar.. omdat we de aardappelen voorgekookt hebben is deze al een klein beetje zacht van binnen. Ook hebben we genoeg van de lekkere boterolie er overheen gedropen vandaar dat de buitenkant minder snel krokant wordt.
Tijdens het bereiden gaan we om de 20 minuten hetzelfde herhalen. Bij de 40 minuten na het dus 2 x gedaan te hebben stoppen we er mee en laten de Hasselback Potatoes nog 20 minuten op de BBQ lekker door gaan zodat de resterende boterolie en sappen in de bodem intrekken en verdampen. Zo kunnen de randjes en onderkant lekker krokant worden. Kijk tussendoor vooral naar de kleur, het randje of die krokant is en prik met een klein tandenstokertje in de binnenkant om te kijken of die zo zacht/hard is als jij wilt. Vanaf daar kun je eventueel nog bepalen of je ze goed vind of toch wat langer er op laat liggen.
Als de 20 minuten voorbij zijn dan is het tijd om de gesneden blokjes/plakjes gegrilde worst er tussen te leggen en de mozzarella er over heen te strooien en deze ongeveer nog 10 minuten te laten smelten.

Dan zijn ze klaar en kun je ze serveren! Wat een heerlijk bijgerecht en het kan overal bij geserveerd worden. Tip: doe er een schep crime fraiche er over heen;) Smakelijk alvast!

Ben je opzoek naar nog meer heerlijke gerechten? Kijk dan hier onder!

Lunch met Eieren voor echte Champions!

Lunch met Eieren, Cheddar, Bacon en Grillworst en Truffle Deze Lunch met Eieren, Cheddar, Bacon en Grillworst en Truffle is een van mijn favoriete lunches van de BBQ. Natuurlijk kun je deze ook thuis op je fornuis maken maar als je houdt van een smokey flavour dan zal...

Gepekelde Fazant met Krieltjes en Cherry Tomaten

Geroosterde Gepekelde Fazant met Krieltjes en Cherry Tomaten Deze Geroosterde Gepekelde Fazant is een heerlijk gerecht om te maken met de feestdagen. Wilde fazant is wat steviger van structuur als kip en heeft een wat diepere smaak Je proeft het wild en ik vind...

Kangoeroe steak met pompoen puree en rode wijn saus

Gegrilde Kangoeroe Steak met pompoen puree en rode wijn sausDeze Kangoeroe steaks zijn van top kwaliteit en het zijn lende fillets die zeer mals zijn. Het structuur van het vlees heeft wat weg van bavette. Bij dit gerechtje hebben we gekozen voor een mooie rodewijn...

Struisvogel Steak Gerecht-Een heerlijke Tenderloin

Struisvogel steak met wilde paddenstoelen en Gegrilde zoete Aardappel Deze Struisvogel Steak gerecht is er eentje die je echt moet maken. Omdat in november het allemaal draait om het thema wild, gaan we daar natuurlijk ook mee aan de slag.  Er zitten meerdere...

Hasselback Potatoes van de BBQ- Bijgerecht

Hasselback Potatoes van de BBQ Deze Hasselback Potatoes van de BBQ is een van mijn favoriete bijgerechten naast een Gegrilde zoete Mais kolf, nasi en Blown Potatoes. Ik maakte deze Hasselback Potatoes bij een kippetje gedraaid op het spit. Deze Hasselback Potatoes...

Gerookte Iberico Varkenswangen – Smoked Pork Cheeks

Gerookte Iberico Varkenswangen Varkenswangen worden vaak gebruikt voor stoofpotjes. We zien ze nu vaker op de BBQ liggen en dat begrijp ik goed! Je kunt het net als varkensschouder heerlijk mals maken en lekker pullen of heel laten en op een broodje of taco serveren....

Indiase Kip aan het Spit op de BBQ – Rotisserie Chicken

Indiase Kip aan het Spit Indiase Kip aan het spit is er eentje om niet te vergeten. We zien vaak een lekker kippetje aan het spit rond draaien op de markt of buiten bij de keurslager. Deze geur is heerlijk en van ver weg te ruiken. Ik krijg altijd trek in ieder geval....

Gegrilde Lamskoteletten met gegrilde Paprika, Ei en Kaviaar

Gegrilde Lamskoteletten met gegrilde Paprika, Ei en Kaviaar Lamskoteletjes horen zeker bij een van mijn meest favoriete stukjes vlees. Het is heel divers en je kunt er vele smaken en bijgerechten mee combineren. Ik vind het jammer dat toch nog erg veel mensen geen...

Vis Rolletjes met Ingelegde Komkommer en Kaviaar

Vis Rolletjes met Ingelegde Komkommer en kaviaar Een stukje vis als voorgerecht gaat er bij mij altijd wel in. Vooral deze gegrilde Vis Rolletjes met ingelegde Komkommer en Kaviaar. Ik gebruikte hiervoor weer de heerlijke kaviaar van Iva Caviar. Een simpel gerechtje...

Gegrilde Wagyu Bavette Steak met Kaviaar als topping

Gegrilde Wagyu Bavette met Kaviaar als topping Laatst maakte ik deze heerlijke Gegrilde Wagyu Bavette Steak met Kaviaar toen ik aan het experimenteren was met de kaviaar van Iva Caviar. Ik hou zelf van Surf 'n Turf gerechten (vlees en vis) dus waarom kunnen het niet...

Kaviaar met garnalen, ingelegde komkommer, radijs en honingsaus

Kaviaar met garnalen, ingelegde komkommer, radijs en honingsaus Samen met de heren van Ivar Caviar maakte ik wat heerlijke gerechten met de Kaviaar die ze mee brachten. Dit voorgerecht was er een van. We experimenteerde wat met smaken en ingrediënten en daar kwam deze...

Kaviaar met crème fraîche en avocado-Amuse

Amuse- Kaviaar met crème fraîche en avocado op een gegrild knoflook broodje Mijn vrienden van Iva Caviar waren een aantal weken geleden op bezoek om Caviaar te proeven. Hierbij verzon ik een aantal gerechtjes om te kunnen combineren met met deze overheerlijke...

Gerookte Lamsrack met kruidenkorst en honingsaus

Gerookte Lamsrack met een frisse Groene Kruidenkorst en Honingsaus In het mooie Fort Lunet in Raamsdonkveer hadden wij onlangs samen met BBQ bloggers een unieke BBQ met bierpairing. Daar maakte ik een prachtig kleurrijke en smaakvolle Lamsrack in een groene...

Pilav-Turkse boter Rijst met Vermicelli-Heerlijk voor bij je BBQ gerecht

Pilav-Turkse boter Rijst met Vermicelli Deze Pilav-Turkse boter Rijst met Vermicelli is vol van smaak en makkelijk om te maken. Je kunt dit met alles combineren! Of het nou een lekker gegrild stuk vlees, vis of groenten is, het maakt allemaal niet uit. Zelf vind ik...

Wagyu Picanha met Pilav, Soja ingelegde Taugé en gegrilde Asperges

Wagyu Picanha met Pilav, Soja ingelegde Taugé en gegrilde Asperges Deze Wagyu Picanha met pilav, soja ingelegde Taugé en gegrilde Asperges is een werkelijke smaaksensatie! Het mooie stuk vlees kreeg ik opgestuurd door Gustor Meat Boutique om een leuk gerechtje te...

Gepofte Tomaten Salsa met Ui en Koriander- Bijgerecht

Gepofte Tomaten Salsa met Ui en Koriander Deze gepofte Tomaten salsa met Ui en Koriander is lekker voor bij je visgerecht, taco's, burrito's, witte rijst of bij je aardappelen. Het is veelzijdig en makkelijk te maken. Dit bijgerecht heb je binnen 10-15 minuten...

Gegrilde Zeebaars met gepofte Tomaten salsa en gerookte Rode bieten

Gegrilde Zeebaars met gepofte tomaten salsa en gerookte Rode bieten Deze gegrilde zeebaars met gepofte tomaten salsa en gerookte rode bieten is een heerlijk zomers gerecht. lekker licht en vol smaken die passen bij een lekker wijntje of een speciaal biertje. Dit wil...

Scotch Whisky Syrup topping – Heerlijk voor bij je vlees of vis gerecht

Scotch Whisky Syrup topping - Heerlijk voor op je vlees of vis gerecht Deze Scotch Whiksy Syrup topping is heerlijk op voor op je vlees of visgerecht van de BBQ of natuurlijk ook bij je gerechten die je in de keuken maakt. Ik gebruikte hier voor de Scotch whisky syrup...

Naanbrood met Steak, gekarameliseerde ui en gegrilde witlof

Naanbrood met steak, gekarameliseerde ui en gegrilde witlof Deze Naanbrood met steak, gekarameliseerde ui en gegrilde witlof is er eentje om niet te vergeten. Naanbrood wordt veel gegeten in Azie en wordt bij vele gerechten geserveerd als bijgerecht. Het is lekker...

Zoete Mais van de BBQ met Roomboter en Broodkruim

Zoete Mais van de BBQ met Roomboter en Broodkruim Deze zoete mais van de BBQ met roomboter en broodkruim is heerlijk en makkelijk te maken. Dit heb je binnen 5 minuten op tafel staan samen met je vlees/ vis gerecht. Het mooie is ook nog dat je het niet zelf hoeft voor...

Wagyu Picanha met gefrituurde Zuurkool van de BBQ

Wagyu Picanha met gefrituurde zuurkool van de BBQ Deze Wagyu Picanha met gefrituurde zuurkool van de BBQ is next level! Toch een andere smaakbeleving als een steak die ik normaal gewend bent. Ik kreeg deze Wagyu Picanha opgestuurd om er iets leuks mee te doen. Mijn...

Taugé ingelegd in Sojasaus – So easy!

Taugé ingelegd in Sojasaus Deze taugé ingelegd in sojasaus is een heel simpel bijgerecht die ik vaker maak. De taugé is lekker knapperig en krijgt door de sojasaus een lekker zout-zuurtje. Als je mij vraagt waar je dit het beste bij kunt eten dan zeg ik vrijwel alles....

Gemixte Groenten van de BBQ

Gemixte groenten van de BBQ - Heerlijk zo of als bijgerechtDeze Gemixte Groenten van de BBQ zijn heerlijk bij vrijwel elk stuk vlees vis, óf natuurlijk als afzonderlijk gerecht voor de vegetariërs onder ons. Het is simpel, eenvoudig en bevat door de mix van de...

Whisky King Prawns- Tijger garnalen gemarineerd met whisky

Whisky King Prawns- Tijger garnalen gemarineerd met whisky Deze Whisky King Prawns zijn tijger garnalen gemarineerd met Whisky. De garnalen zijn al lekker van zichzelf alleen kunnen ze wel wat pit gebruiken. Door deze ingrediënten komen de smaken van de garnalen juist...

Brazilian Style Chicken- Kip op Braziliaanse wijze op de BBQ

Brazilian Style chicken- Kip op Braziliaanse wijze op de BBQ Deze brazilian style chicken is afgeleid van de braziliaanse manier van vlees garen boven het vuur. Het vlees ligt niet direct op de grill maar is gespiesd op grote langen spiezen. Doordat het vlees direct...

Gerookte Bio Lamsschouder

 Gerookte Bio Lamsschouder- Gustor Meat Boutique. Deze gerookte Bio lamsschouder is het perfecte stukje vlees voor op de BBQ. Als de Bio lamsschouder Low en Slow gegaard wordt dan houdt je een lekker mals stukje vlees over. Dit komt vooral door de structuur van het...

Oosterse oesterzwammen met rode ui

Oosterse Oesterzwammen met rode ui-                      Een makkelijk en lekker bijgerecht Oosterse Oesterzwammen met uienringen is een heerlijk bijgerecht en makkelijk om te maken. Oesterzwammen is een paddenstoelsoort die qua smaak lijkt op de normale champignons...

Pekingeend van de BBQ

Barbeque tijd: Low & Slow Keteltemperatuur: 120 - 150° Kerntemperatuur: 80° Vlees, Gevogelte, EendPittig:  Niveau:  Pekingeend - Een chinese klassieker! Pekingeend komt oorspronkelijk uit china en is genoemd naar de stad Peking.  Ik ben zelf een echte liefhebber van...

Varkensrack met Ananassaus en gegrilde Artisjokken

Varkensrack met ananas saus en gegrilde artisjokken-                Een vernieuwde klassieker Varkensrack is een niet allerdaags stuk vlees. Het is heerlijk vooral als het bereid is op de BBQ geserveerd met ananassaus en gegrilde artisjokken.  Je kunt het in zijn...

Bacon Bomb Burger Recept – Omwikkeld en gevuld met Bacon

Bacon Bomb Burger- Omwikkeld en gevuld met Bacon Deze Bacon Bomb Burger is echt een van de toppers op burger gebied. Mensen die gek zijn op burgers en van bacon houden, let op! Een burger gevuld met bacon jam en omwikkeld met bacon MET bacon rozen voor als je nog niet...