Indiase Kip aan het Spit

Indiase Kip aan het spit is er eentje om niet te vergeten. We zien vaak een lekker kippetje aan het spit rond draaien op de markt of buiten bij de keurslager. Deze geur is heerlijk en van ver weg te ruiken. Ik krijg altijd trek in ieder geval. Kip aan het spit is voor mij een van de lekkerste manieren om kip te bereiden. Dit komt doordat de spit de gehele tijd ronddraait en de vet sappen grotendeels op de kip blijven zitten en weer in het vlees trekt. De vet sappen die wel weg druipt worden verbrand en deze aromas/rook weer voor een deel richting het vlees omhoog gaat. Ik ben zelf opgegroeid met de Indiase keuken met gerechten zoals de masala kip/lams die we bij de roti eten en veel verschillende curry’s. Omdat deze smaken voor mij de gedachten van soul food naar boven brengen, ga ik dit ook vaker gebruiken met het maken van BBQ gerechten. Deze Indiase kip aan het spit leuk mij leuk om mee te beginnen. Dit komt ook omdat ik deze hoeven kip van Gustor Meat Boutique kreeg om er iets speciaals mee te doen. De kip heeft zijn hele leven vrij kunnen scharrelen in de Landes en worden 2 dagen na het slachten geleverd aan Gustor. Dit alles is zeker te merken in de smaak. Wat een verschil met de goedkope plofkip die doorgaans door de meesten gegeten wordt. ik at deze Indiase kip aan het Spit met Hasselback Potatoes en crème fraîche. Onder aan de pagina kun je de link naar het recept vinden.

Benodigdheden Indiase kip aan het Spit

 • Hele kip (Gustor Meat Boutique)
 • 3 tenen Knoflook
 • 0,5 tl Kurkuma
 • 0,5 tl Venkelzaad
 • 1,5 tl Sesam olie
 • 3 tl Olijfolie
 • 0,5 tl Majoraan
 • 2 tl Paprika Puree
 • 0,5 tl Komijn poeder
 • 1/4 tl chili poeder
 • 0,5 tl Gember poeder
 • 3 tl zout
 • 1 handje vol Peterselie
 • 2 takjes Thijm
 • 0,5 handje Munt bladeren
 • 0,5 handje Koriander bladeren
 • 0,5 tl laos Poeder
 • 1 tl Zwarte peper

Overige benodigdheden Indiase Kip aan het Spit

Voorbereiding Indiase Kip aan het Spit
1. Ontdooi de kip in de koelkast en haal deze vervolgens uit de verpakking.
2. Doe de knoflook, kurkuma, venkelzaad, sesam olie, olijfolie, majoraan, paprika puree, komijn, chilipoeder, gember poeder, zout, peterselie, tijm, munt bladeren, koriander bladeren, laos poeder en zwarte peper in de hak molen. (Maak het niet te fijn en zorg ervoor dat er nog wat grovere stukjes over blijven)
3. Dep de kip droog met keukenpapier en zorg ervoor dat je het vel los maakt van de kip. Dit betekent dat je het vel niet eraf haalt maar los maakt van het vlees. Dit kun je het beste doen door je hand ertussen te steken. Zorg er ook voor dat er bij de poten ruimte overblijft om de marinade aan te brengen.
4. Smeer 3/5 van de marinade uit onder het vel van de kip. Leg hierna het vel van de kip goed terug op zijn plaats.
5. Smeer 1/5 van de marinade uit over het vel van de kip.
6. Zet de kip vervolgens vacuüm voor minimaal 4 uur in de koelkast zodat de marinade goed kan intrekken. Ik heb zelf de kip een dag in de koeling laten liggen om in te trekken.
(wanneer je geen vacuümmachine hebt kan dit ook in een grote ziplock zak en pers goed de lucht eruit).
Bereiding Indiase Kip aan het Spit
1. Haal de kip een uur van te voren uit de koelkast en laat deze op kamertemperatuur komen.
2. Steek ondertussen de BBQ aan. Zorg dat je niet te veel kolen aansteekt. Anders wordt hij te heet. We willen de kip niet te heet garen.
3. Leg de kolen aan een kant en als je wilt kun je een lek bakje recht onder de kip leggen. Zo voorkom je dat het vet in je BBQ blijft hangen. Als je een kamado gebruikt dan maakt dit niet zo veel uit want je brand toch alles uit het keramiek omdat de kolen er direct tegen aan zitten. Mensen met een Weber/Kettle zal ik het wel aanraden omdat onder het kolenrooster redelijk wat vet kan blijven hangen waardoor de BBQ vlam kan vatten. Ook kun je in het bakje wat aardappelen, of groenten doen zodat het heerlijke kippenvet daar in druipt en je daar mee gaat koken. Dan heb je ook gelijk een lekker bijgerecht.
4. Rijg de Indiase kip aan het spit en zorg dat hij recht in het midden zit voordat je hem gaat klemmen.
5. Als je de kip hebt geklemd (zie foto) dan leg je eerst wat hout op de kolen en klik je de Indiase kip aan het spit vast aan de motor.
6. Knopje aan en gaan! Tussendoor wat mooie foto’s/ video’s maken want het blijft mooi om zo een kippetje te zien ronddraaien op het spit. Vooral als je de kleur ziet veranderen en de sappen van de kip uit het vlees ziet komen en op het vuur valt die vervolgens weer verbranden.
7. Temperatuur de kip tussendoor een aantal keren. Zet de motor stop en temperatuur de borst en de de poten dichtbij het bovenste gewricht bij de dij. Voor de borst is 75 ℃ genoeg. De poten hebben naar mijn ervaring net ietsje langer nodig dus ik laat hem nog tot max 78 ℃ door draaien.
8. Als de Indiase Kip aan het Spit klaar is haal je het van het spit en laat je het kort even rusten voor dat je het gaat aansnijden.

Deze Lekkere Indiase Kip aan het Spit kun je snijden zoals je wilt. Ik liet de poten en de vleugels heel en sneed de bost in en plukte het vlees er uit. Vervolgens legde ik deze stukken kip op een bord samen met de kleine stukken kip de er van af zijn gevallen tijdens het snijden. En om exta smaak toe te voegen smeerde in de rest van de overgebleven marinade met een kwastje heel lichtjes over de kip. Here it isss… Indiase Kip aan het Spit zo lekker en juicy, check de korte video!

Deze Indiase Kip aan het Spit at ik met de heerlijke Hasseblack Potatoes en crème fraiche. Je kunt er zoveel kanten mee op en je eigen twist er aan geven. Hier onder zie je een snelle foto van het gerecht. Klik hier voor het recept van de Hasselback Potatoes.