Naanbrood met steak, gekarameliseerde ui en gegrilde witlof

Deze Naanbrood met steak, gekarameliseerde ui en gegrilde witlof is er eentje om niet te vergeten. Naanbrood wordt veel gegeten in Azie en wordt bij vele gerechten geserveerd als bijgerecht. Het is lekker luchtig en bevat heerlijke kruiden zoals komijn en koriander. Deze smaken gaan dus zeker ook goed met een lekker stukje steak. Ik was opzoek waren naar een juiste balans van zoet, zout en bitter. Dit is dus ook waarom we hebben gekozen voor de gekarameliseerde ui en de gegrilde witlof met zelfgemaakte kruidenboter.

Kerntemperaturen-overige info 

BBQ Temperatuur: 200 °C
Interne temperatuur: 56 °C
Personen: 2 personen

Benodigdheden Naanbrood met steak, gekarameliseerde ui en gegrilde witlof:
• 300 gram steak (het liefst met zo min mogelijk dikke stukken vet) Ik gebruikte Bavette voor dit gerecht.
• Zout
• Knoflookpoeder
• Zwarte peper
• Witlof
• Kruidenboter (peterselie, zout, zwarte peper en geperste knoflook)
• Chillipeper
• Rode ui
• Bos ui
• Snufje zout
• Zwarte peper,
• Scotch whisky syrup ( duffy’s delicatesse)
Naanbrood 4 stuks (kun je bij de AH krijgen)
Overige benodigdheden voor de Naanbrood met steak, gekarameliseerde ui en gegrilde witlof:
Interne thermometer, Core thermometer
• BBQ met indirecte zone ( ik gebruikte The Bastard)
• Een gietijzeren rooster voor een optimaal grill resultaat
Houtskool weber
Het kruiden van de Steak:
De Bavette gaan we heel simpel kruiden. Als een steak uit de vriezer hebt laat deze dan volledig ontdooien. Een half uur voordat je de steak gaat grillen kruid je hem en laat je het op kamer temperatuur komen.
1. Smeer de steak in met olijfolie
2. Strooi zeezout over de steak aan beide kanten
3. Vervolgens strooi je de knoflookpoeder over de steak aan beiden kanten.
4. Strooi wat grove zwarte peper aan beide kanten en druk de kruiden in het vlees.
Voorbereiding gegrilde witlof met Kruidenboter
Haal bladeren die aan de buitenkant van de witlof zitten weg en snijdt de witlof door 2. Vervolgens dep je beide kanten af met een keukenpapiertje en laat ze even dogen.

Dan kan je de kruidenboter gaan voorbereiden die we op de witlof gaan leggen en insmeren tijdens het grillen
1. Snijdt de peterselie klein.
2. Pers de knoflook helemaal fijn.
3. Pak een klomp boter en verwarm deze in de magnetron voor c.a 20-30 seconde
4. doe de peterselie, knoflook en een snuflje zout bij de vloeibare boter en meng het geheel goed.

Het grillen van de Witlof met kruidenboter
De witlof gaan we heel kort grillen tot dat hij beet gaar is. Ik laat de Stronk er expres aanzitten zodat hij niet uit elkaar valt.
1. Steek de BBQ en verwarm deze tot 150-170 °C (Ik gebruikte hier voor mijn kamado The Bastard)
2. Je kunt er voor kiezen om de zelfgemaakte kruidenboter even te verwarmen en de witlof helemaal in te smeren voor dat je hem gaat grillen. Ik heb er voor gekozen om dit tijdens het grillen te doen.
3. Smeer beide kanten in met de kruidenboter en grill de witlof c.a 1-2 minuten per kant tot dat hij beet gaar is.
4. Als hij klaar is dan dan sbnij je de stronk er af en het middelste gedeelde. Dit doen we omdat het erg bitter kan zijn.

Whisky skotch syrup uien met chilipepers 

Bekijk hier het recept voor de Scotch Whiksy Syrup topping

Bereiding Bavette Steak:
1. Verwarm de BBQ voor op 200-220 °C
2. Grill de steak naar eigen wens.Mijn voorkeur gaat uit naar medium rare 55-60 interne temperatuur (Bekijk hier het tabel voor alle kerntemperaturen).
3. Laat de steak rusten minimaal 5-7 minuten rusten.
Grill de Naanbroden beiden kanten en leg ze op een bord. Leg eerst de witlof er op, vervolgens de steak slices en daar boven op de gekarameliseerde ui met chili. Als je wilt kun je nog wat kruidenboter wat overgebleven is op de steak en je kunt gaan genieten van dit lekkere gerecht. Smakelijk eten!

Wil je de vis (Tilapia) versie hier van ook maken? kijk dan hier