Barbeque tijd: Low & Slow

Keteltemperatuur: 120 – 150°

Kerntemperatuur: 80°

Vlees, Gevogelte, Eend

Pittig: 

Niveau:  

Pekingeend – Een chinese klassieker!

Pekingeend komt oorspronkelijk uit china en is genoemd naar de stad Peking.  Ik ben zelf een echte liefhebber van peking eend en bestel het daarom ook altijd als ik naar de chinees ga. Het is door de jaren heen steeds meer een van mijn favouriete gerechten geworden. Ik wou het altijd al zelf een keer maken maar dan op de BBQ. Dit is een erg goede alternatief omdat je zo ook verschillende soorten houtskool en rookhout kan gebruiken om er een BBQ tintje aan te geven. Ook als je niet van eend houd is dit zeker het proberen waard. je kan het met vele gerechten combineren zoals met nassie of bamie. Toch blijft het originele gerecht met de bijbehorende rijstvellen het lekkerste. Zie bij Tip onderaan de pagina.

Kerntemperaturen

Kern temperatuur vlees : 80˚C    (176 F)
BBQ temperatuur: 200˚C   (392 F)
Aantal: 6 personen

Benodigdheden vulling Pekingeend

  • 1 Eend ca. 2 kg (diepgevroren die in elke toko te verkrijgen is)
  • ½ geraspte schil van 1 Sinasappel
  • 1 theelepel bruine suiker
  • 1/2 tl zout
  • 5 theelepels Sichuanpeper
  • 1 tl Steranijs poeder
  • 1 eetlepel verse Gember (fijngemaakt in de vijzel)

Benodigdheden Eenden badje

  • 2 theelepels Honing
  • 2 eetlepels droge Sherry
  • 1 eetlepels Rijstwijn
  • 2 eetlepels Hoi-sin saus
  • 1 liter water
  • Een grote diepe pan

Benodigdheden Pekingeend saus

  • 2 theelepels Sesamolie
  • 6 Eetlepels Hoi-sin saus
  • 6 Eetlepels water
  • 1 Eetlepel dark Soy saus
  • Mengsel (1 eetlepel maizena met 1 eetlepel water)

Benodigdheden bereiding pekingeend

  • Een braadslee met opvangbak
  • Een BBQ met mogelijkheid voor indirecte zone
  • Rookhout naar keuze, zie rookhout tabel (ik gebruikte appel)

 

Voorbereiden pekingeend

  1. Ontdooi de eend (het liefst in de koeling)
  2. Haal de ingewanden eruit.
  3. Spoel de eend in koud water goed schoon.
  4. Maak een mengsel met de ingrediënten die hierboven staan beschreven voor de pekingeend vulling.
  5. Wrijf de binnenkant van de eend in met het mengsel.
  6. Blaas met een rietje licht onder het vel door  het gaatje aan de achterkant zodat het vel los komt en maak dat vervolgens ook dicht.
  7. Trek het vel van de eend voorzichtig omhoog zodat je de marinade met je handen onder het vel kunt aanbrengen. Zorg bij het insmeren dat de huid zoveel mogelijk van het vlees verwijderd is (niet los trekken). De huid moet vervolgens weer netjes terug worden gelegd. de marinade zorgt ervoor dat de huid op z’n plek blijft zitten.
  8. Pak een lange saté prikker en houd beide vel wanden van de achterkant van de eend tegen elkaar. Vervolgens steek je de prikker van achter er doorheen zoals hier onder op de foto (laat aan de onderkant een klein gaatje over)
  9. Breng het mengsel met ingrediënten voor het eenden badje aan de kook.

Bereiding eenden badje

  1. Hou de eend boven de pan en schep met een pollepel het kokende mengsel gedurende 75 seconden over de eend.
  2. Laat de eend afkoelen buiten de koelkast voor 4-5 uur.
  3. Vervolgens leg je de eend in de koelkast en laat het drogen voor de komende 24 uur.

bereiden pekingeend saus

De pekingeend saus is erg gemakkelijk te bereiden. Je voegt de ingrediënten voor de pekingeend saus bij elkaar en brengt het aan de kook voor 2 minuten. Vervolgens laat je het geheel afkoelen en is het klaar voor gebruik.