Scotch Whisky Syrup topping – Heerlijk voor op je vlees of vis gerecht

Deze Scotch Whiksy Syrup topping is heerlijk op voor op je vlees of visgerecht van de BBQ of natuurlijk ook bij je gerechten die je in de keuken maakt.
Ik gebruikte hier voor de Scotch whisky syrup die ik heb gekregen van duffy’s delicatesse.
De whisky syrup is een veelvoudig product en is niet meer weg te denken voor mij voor mijn BBQ gerechten. Deze topping heb ik laatst gebruikt voor het Naanbrood met steak en tilapia recept. Het was zo lekker dat ik dit wel als apart recept op mij website moest zetten omdat dit bij vele recepten als toevoeging gebruikt kan worden. Een aantal voorbeelden zijn: Hotdogs, broodje pulled pork, puled beef, kip gerechten en nog veel meer!

Benodigdheden Scotch Whiksy Syrup topping
• snufje Zout
• 1 Chillipeper
• 1 Rode ui
• 1 Bos ui
• Zwarte peper
• 3 tl Scotch Whisky Syrup (duffy’s delicatesse). Je zou dit eventueel ook met maple syrup kunnen maken.
Overige benodigdheden voor de Scotch Whisky Syrup topping
• Een BBQ of het kan natuurlijk ook op je gasfornuis of je inductieplaat (ik gebruikte de Weber Master Touch 57 cm)
• Een gietijzeren pan van Outdoorchef
Houtskool weber
Het snijden van de groenten:
Je kan natuurlijk zelf weten hoe je de ui, bosui en chilipepers snijdt. Er is geen goed of fout hierbij. Zelf hou ik van verschillende structuren als ik een mix van een aantal groenten maak. Ik heb het volgende gedaan:
1. Snijdt de rode ui in halve ringen.
2. Snijdt het groene kopje van de chilipeper er af en klem het tussen de beide handen met de opening naar onder en wrijf je handen net als of je het koud hebt. Op deze manier vallen de pitjes er onder uit. Vervolgens was je de chilipeper en snijdt je hem in dunne ringen van c.a 2-3 mm.
3. Snijdt het witte gedeelte van de bosui er af zodat je alleen het groene gedeelte overhoudt. Dan snijdt je de bosui in lange repen en was je het onder de koude kraan.

Het bereiden van de Scotch Whisky Syrup topping:
1. Verhit de pan op BBQ of op je kookplaat/gasfornuis.
2. Doe sesam olie in de pan en laat het kort heet worden. ( Je kunt natuurlijk ook zonnebloem of olijf olie gebruiken. Ik gebruik de sesam olie omdat ik de smaak geweldig vind.
3. Doe de rode ui in de pan en fruit deze voor c.a 1-2 minuten.
4. doe de chilipepers erbij.
5. Doe er een klein snufje zout en knoflook poeder erbij.
6. Vervolgens doe je de Whiksy Syrup erbij en laat je het geheel carameliseren. We willen dat de ui nog een lekker bite heeft dus het moet niet te zacht worden.
7. Als het bijna klaar is doe je de bosui er bij en doe je wat zwarte peper erbij naar smaak.

Serveer de Scotch Whisky Syrup topping zoals hierboven al gezegd is als topping of gewoon als bijgerecht. Het is niet te zoet en is vrijwel bij alles te serveren.

Ben je opzoek naar BBQ gerechten waar je dit bij kunt serveren? kijk dan hier

Bekijk de Naanbrood met steak gerecht waarbij dit ik heb geserveerd.